Castello Lanzun - A Rend főhadiszállása

laz kreu

Torri Ta Lanzun (Castello Lanzun – A Lándzsa Kastélya) a máltai San Gwann városában, szemben a plébániatemplommal áll. Az épület - amely korábban kalózok ellen épített erőd volt – ma a Rend tulajdona és a Kastély Főparancsnoksága vezeti. A második világháborúban komoly károkat szenvedett erőd megvásárlása és felújítása a néhai Robert Gayre alezredes nagylelkűségének volt köszönhető. További bevételek származtak az 1973-ban, a főhadiszállás hivatalos megnyitása alkalmából kibocsátott Emlékérem értékesítéséből is.

Az erőd a főépületből és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből, a toronyból, ahol a Rend kápolnája található és amelynek a tetején a zászlórúd áll, valamint egy nagy, virágokkal borított és emléktáblával díszített belső udvarból áll. Az emeleti szobákban a Rend archívumát találjuk, míg a hajdani istállóhelyén a ki a tágas tanácsterem (Lovagterem) áll. Az összes helyiséget címerek, képek és fotók díszítik. A főhadiszállást mindkét máltai szervezet rendszeresen használja.

A kastélyt hivatalosan H.R.H. Don Francisco de Borbón y Escasany, a 48. Tiszteletbeli Nagymester nyitotta meg 1973, mint a mindenkori Nagymester hivatalos főhadiszállását. Ennek megfelelően a 2008-ban lezajlott, a máltai és párizsi ágat egyesítő Nagymester választás és beiktatás nyomán, ahol Don Carlos Gereda de Borbón, Marquis de Almazán kapta meg a 49. Nagymester címet, egyben a Kastély Főparancsnokságának vezetése is rá szállt, miután a Nagymester egyben a kastély főparancsnoka is.

További információ a Parancsnokságról a www.stlazarus-mt.org címen található.

 

P1130569

 

8

 

castello ta lanzun