Szent Lovagavatási Ünnepség

A könnyezo Madonna képét orzo zarándokhely, a Máriapócsi Bazilika a maga tekintélyével szívet, lelket gyönyörködteto kerete volt a 2008. évi Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrendi Lovagavatásnak.


A Szentmise elott, Magyarország Nagyperjele H.E. The Chev. Simóka Tamás GCLJ üdvözölte a jelenlévoket és ünnepi beszédet tartott.
A görög katolikus szent liturgiát Mosolygó Béla SChLJ, Kiss Antal SChLJ, Pásztor Bazil ChLJ görög katolikus papok celebrálták.
Igét hirdetett Kiss Antal vezeto lelkész.
A Máriapócsi Kegytemplomban az érdemes Posztulánsok beiktatásával és Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend Magyar Nagyperjelség Lovagjainak eloléptetésével folytatódott.
Tíz Posztuláns tette le esküjét a 48. Emeritus Nagymester H.R.H. Prince Don Francisco de Borbon y Escasany, Sevilla VIII. hercege és a 49. Nagymester Don Carlos Gereda y de Borbón Almazan Marquis nevében.
Az avatási szertartáson részt vett H.E. The Chevalier drs. Ron. H.M. Hendriks GCLJ, GCrLJ, KMLJ Vice-Grand Cancellor ? Bailiff Grand Bailiwick of the Low Countries és a Grand Magistral tagja.
A felavatott Lovagok Oexcellenciája H.E. The Chevalier Simóka Tamás Nagyperjel úrtól megkapták a Rend Keresztjét, testvériségünk szimbólumát, a diplomákat és felvették a Lovagi palástot. Ezáltal törvényes tagjaivá váltak a Legnemesebb Jeruzsálemi Szent Lázár katonai és Kórházi Lovagrendnek.

Hét Nemes Lovagot ill. Dámát javasolt a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend eloléptetésre, akik megkapták H.E. The Chev. Simóka Tamás Nagyperjel Úrtól a Tiszti/Parancsnoki rangjuknak megfelelo jelvényt és diplomát.

Kulcsár Béla (a gyori kommenda vezetoje) adott ünnepi koncertet, aki virtuóz játékával több ízben is elkápráztatta vendégeinket.

A Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrendbol hat ország képviseloi vettek részt a programjainkon és a Lovagavatási szertartáson: Ausztriából, Hollandiából, Németországból, Olaszországból, Romániából és Szlovákiából.
Részt vettek számos testvéri Lovagrendek: Magyarok Nagyasszonya Szent Korona Lovagrend, Templomos Lovagrend és a Jeruzsálemi Szent János Független Lovagrend.
A jövo évi Lovagavatásra váró Posztulánsok is részt vettek az ünnepi eseményeken.
A program keretében Hortobágy, Hajdúdorog és Vaja (Vay kastélya) nevezetességeit látogattuk meg.
Szombat este jó hangulatban zárult a díszvacsora és vasárnap Domonyvölgyben a Lázár Lovasparkban néztük meg a lovas bemutatót és ebéddel zárult programunk.

Dáma gr. Nyáry Éva DCLJ

 

IMG 5349

 

IMG 5364

 

IMG 5380

 

IMG 5423

 

IMG 5429

 

IMG 5442