Mindszenty-szobrot állítottak a váci Karolina Katolikus Általános Iskolában

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján Mindszenty József hercegprímás emléke előtt szoborállítással tisztelgett a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend, a váci Karolina Katolikus Általános Iskola és Székesegyházi Kórusiskola.

 

Október 21-én Beer Miklós püspök áldotta meg a Pákh Tibor adományozta szobrot.

Az ünnepségen részt vett a Jeruzsálemi Szent Lázár katonai és Kórházi Lovagrend Váci Kommendája Szalárdy József Attila KLJ parancsnok vezetésével.

Az ’56-os forradalomban szerepet vállaló, a kommunizmus börtöneit megjárt Pákh Tibor mintegy tíz éven át tartott „rendhagyó” történelemórákat a váci Karolina-iskolában. A gyerekek érdeklődése érlelte meg benne a szándékot, hogy adományából szobrot állítson az iskola Mindszenty Józsefnek . Az iskola székesegyházi kórusának műsora keretében Beer Miklós püspök áldotta meg az iskolaépület és a kápolna közötti kertben Kligl Sándor alkotását. Az egészalakos kőszobor egy posztamensen áll.

Az alkotást Beer Miklós püspök áldotta meg. A főpásztor köszönetet mondott Pákh Tibornak, hangsúlyozva, nemcsak a szoborállításért illő a köszönet, hanem azért az éveken át tartó munkáért, mellyel Pákh Tibor kapcsolódott a Karolina iskolához.

A szobor megáldását követően Sisa Sándorné igazgató köszöntötte az ünneplőket és bemutatta a gróf Csáky Károly Emánuel váci püspök alapította székesegyházi kórusiskolát.

Végül az ünneplők, Szent Lázár Lovagok és Dámák az emlékezés koszorúit helyzeték el a most megáldott szobornál.

 

Nyáry Éva DGCLJ-J Nagyperjel