A magyar hősöknek kijár a tisztelet

2019. január 12-én, a Doni Hősök Emléknapján dr. Fekete Dávid győri alpolgármester az Esterházy-palotában, közösen és kegyelettel emlékeztek azoknak a hősökről, akik életüket adták a magyar szabadságért. A fegyveres erők, a történelmi egyházak, s a hagyományőrzők képviselői emlékeztek a doni áttörésben elesett százezernél több magyar katonára Győrött. Eljöttek a gyászünnepségre olyan családok is, akik közvetlenül érintettek a tragédiában.

Emlékbeszédet dr. Fekete Dávid alpolgármester mondott, miután gyertyát gyújtott az elesettekért. A magyar hősöknek jár a tisztelet, hangsúlyozta. A doni áttörés kapcsán sok mindent megkérdőjelezett az utókor: a hadvezetés alkalmasságát éppúgy, mint a felszerelés hiányosságait. Két dolgot azonban soha sem, állította az alpolgármester. Még pedig a magyar katonák hűségét a hazájukért, valamint itthon maradt hozzátartozóik kitartását és méltóságteljes gyászát.

A Jeruzsálemi Szent Lázár katonai és Kórházi Lovagrend, győri Kommenda Parancsnoka, Kulcsár Béla KLJ, harmonikaművész, a rendező hagyományőrző egyesület tagja a kor hangulatát, fájdalmait idézte meg a doni áttörés előtt, idején és a közvetlen utána született dalokkal. A történelmi egyházak nevében Sárai-Szabó Kelemen bencés atya, Jánosa Attila evangélikus. igazgató lelkész, vitéz Lentulai Attila református esperes mond imát az elesett hősök lelki nyugalmáért.

Dr. Pellek Sándor PhD, KLJ, Nagyperjel