Dr. Pellek Sándor orvos ezredes a missziókról

A Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend Magyar Nagyperjele Chev. PhD, Dr. Pellek Sándor KLJ (orvos ezredes), több orvos-katonai misszió részeseként nyilatkozott eddigi életútjáról.

Dr. Pellek Sándor harctéri sebesült szállítóként kezdte meg az afganisztáni katonaorvosi misszióját, ami fizikailag és lelkileg is megterhelő volt. Minél puritánabb a környezet, annál inkább előtérbe kerül a szaktudás. Napi 24 órás készenlétben éltek és végezték a munkájukat nagyrészt sátrakban, harctéri körülmények között. A szaktudása elismeréseként a német katonai kórház klinikai igazgatójává választották, új beosztása miatt sokat volt úton, számos afganisztáni egészségügyi intézményt látogatott meg. Több életmentő műtétet vezetett, melyekben a helyi állampolgárokon is segített, leprás betegekkel találkozott, ez sugallta számára a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrendbe történő belépését és évek múltán a Nagyperjeli feladat – küldetés elvállalását. Az afganisztáni missziók alatt nem csak orvosi eseteket dokumentált, rengeteg szociofotót is készített, melyekből aztán számos kiállítást rendeztek, az elsőt 2006-ban a New York-i ENSZ palotában a Honvédelmi és a Külügy Minisztérium támogatásával.

Dr. Pellek Sándor orvos ezredes éppen harminc esztendeje van az orvosi pályán, mindvégig katonai vezetés alatt tevékenykedett. Ez időszak alatt három afganisztáni missziót vezetett és az ott szerzett, majd közkinccsé tett tapasztalatai a mai napig komoly segítséget jelentenek a Magyar Honvédség orvosainak, egészségügyi szakembereinek felkészítésében, kiképzésében. Katonaorvosi munkáját minden esetben az önzetlen segítségnyújtás, a gyógyítás vezérelte, a harctéri, tábori körülmények között is.

Atavis et Armis.