Szent István kápolna avatása Budapesten 2020 március 7.

A Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárságán kialakított kápolnát amit az első vértanúról Szent Istvánról neveztek el Erdő Péter bíboros esztergom-budapesti érsek szentelte fel.

Beszédében kiemelte: „amikor belépünk a templomba vagy a kápolnába, szent helyre érkezünk”. Ezért azt kívánta a hívőknek, hogy örömmel vegyenek részt a kápolna istentiszteletein, térjenek be csendben imádkozni és merítsenek erőt a Jézussal való találkozásból.

Erdő Péter szerint Krisztus egyháza nem csak időben, hanem térben is átfogja az összes keresztényt. Hozzátette: a kápolnában különösen is át kell érezni testvéri összetartozásunkat minden megkeresztelt emberrel, különösen azokkal, akiket hitükért elnyomnak, rágalmaznak és üldöznek. Hozzátette: hűségükből és helytállásukból erőt lehet meríteni.

Azbej Tristan államtitkár a szentmise után azt is elmondta: először szenteltek katolikus kápolnát minisztériumi épületben. A kápolnát olyan ökumenikus szakrális térnek nevezte, ahol ortodoxok is misézhetnek és a protestánsok is tarthatnak istentiszteleteket. A Hungary Helps Programot a világon az első olyan kormányzati programnak nevezte, ami kifejezetten a legüldözöttebb vallási közösséget, az üldözött keresztényeket támogatja.

A kápolna szentelésen a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend Magyar Nagyperjele Chev. PhD. Dr. Pellek Sándor KLJ és Vantal István OLJ Lovagtársunk is meghívott vendégként vettek részt. Az imádkozzáll cselekedj, nagyon fontos ma az üldözött keresztények megsegítésért, ez egyben a lovagrendünk küldetésének is egyik feladata.

Atavis et Armis!