Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templom tornyaiban kialakított kilátópontok ünnepélyes megnyitója. 2020. június 27

Pest és Buda egész történelmének tanúja. A romantika, a gótika, a reneszánsz, a török hódoltság, a barokk, az eklektika, és immár a XXI. század építészeti-művészeti lenyomatát is hordozza az ókori római alapokon nyugvó, Nagyboldogasszony tiszteletére emelt épület. A belvárosi főplébánia-templom 2014. óta tartó megújulása feltárással és a minden részletre kiterjedő kutatással indult, majd több szinten zajló renoválással és turisztikai funkcióbővüléssel folytatódott, s végül a toronykilátók megnyitásával zárult és vált teljessé. A nagyszabású projektet gondozó és összefogó plébános, Osztie Zoltán által vezetett sajtóbejárás keretében bemutatták a templom eddig elzárt, ám most már mindenki számára látogathatóvá vált részeit: a déli toronyderékból lifttel is elérhető kilátópontokat, valamint a két tornyot összekötő, fedett sétányt, ahonnan jól rálátni a templom fagerendás tetőszerkezetére, a míves fedélszékre.

Vantal István, a kivitelező cég, a Bau-VIP Generál Kft. ügyvezetője, aki nem mellékesen a belvárosi főplébánia-templom közösségének tagja, a projekt építész tervezője Tóth Péterhez hasonlóan szakmai megtiszteltetésnek tartja, hogy részt vehetett a feltárás és a felújítási munkákban.

Az ünnepi megnyitás rangos eseményére a templomban került sor, melyen a projekt szakmai építészeti, történelmi és egyháztörténeti ismertetését lovagtársunk Vantal István OLJ a Budapesti Szent Gellért Kommenda tagja, a kivitelező cég ügyvezetője tárta a jelenlévők elé, színesítve a kivitelezés alatt készült videó felvételekkel. Az ünnepi megnyitón a lovagtársunk meghívásának eleget téve részt vett Kancellárunk, Beszeda László CLJ és Marshallunk Chev. Princz Miklós KLJ is.

Atavis et Armis