Prof. Dr. Dézsi Csaba András kitüntetése

Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend Magyar Nagyperjelségének Lovagrendi ünnepsége „Orvostudomány és Környezetvédelem”címmel a győri városházán

Prof. Dr. Dézsi Csaba András, Győr megyei jogú város polgármesterének Nagyperjeli Érdemérmet adományoz a Lovagrend Nagyperjeli Tanácsának javaslata és a Magyar Nagyperjel döntése alapján, az elmúlt évtizedekben végzett környezetvédelmi munkássága és az orvostudomány területén végzett kimagasló szervező és klinikai munkájának elismeréséért. E társadalmi elismerés fő kritériuma a győri Szívcentrum megszervezése és a megalakulásától végzett több ezer eredményes szív-katéteres beavatkozás, valamint a következő fiatal generáció szakmai elfogadása, betanítása és a szakmai folytonosság alapjainak stabil biztosítása. Emberi hozzáállása, orvosi felkészültsége sok ezer ember életét mentette meg és visszaadta munkaképességét.

Az ünnepségség a városháza dísztermében került megrendezésre. Lovagrendünk tagjai Chev. Princz Miklós KLJ Marshall vezetésével, a kardvivő Chev. Bognár László Grál KLJ és zászlóvivő Szabó Csaba CLJ után vonultak be a díszterembe és a közönséggel szemben egysoros vonalban állva foglalták el helyüket és a Marshall utasításait követték az ünnepség során. A díszvendég Prof. Dr. Dézsi Csaba András megérkezése után a Himnusz következett, majd Chev. PhD. Dr. Pellek Sándor KLJ Magyar Nagyperjel köszöntötte az egybegyűlteket, a köszöntő után Chev. Dr. Bognár László Emeritus Referendari lovagrendünk történetét és napjainkban folytatott tevékenységét ismertette. Forgács Péter a Győri Nemzeti Színház igazgatója Márai Sándor novella részletével színesítette ünnepségünket. Dr. Dézsi Csaba András életútjának ismertetése után került sor a Magyar Nagyperjel Parancsának a kihirdetésére, melynek része volt a kitüntetés átadása is. A Nagyperjeli Érdemérmet, a díszoklevelet és a dísz plakettet Chev. v. Kulcsár Béla KLJ St. Imre Kommenda ügyvivő parancsnoka, Beszeda László Kancellár és Chev. PhD. Dr. Pellek Sándor KLJ Nagyperjel adták át, méltatva a kitüntetett orvosi, környezetvédelmi, közéleti, publicisztikai és egyetemi tanári tevékenységét. Prof. Dr. Dézsi Csaba András válasz beszédében megköszönte az elismerő szavakat és a kitüntetést, válasz beszéde után a Magyar Nagyperjel zárszavával, utána a Szózattal és a Lovagrendi tagok katonás kivonulásával fejeződött be a díszünnepség.

Atavis et Armis

Győr, 2020. szeptember 17.