Adventi üdvözlet 2020.

cimer-02

Tisztelt Dámák és Lovagok!

Ma, advent első vasárnapján köszöntöm minden rendtársunkat a hit reményében. Az advent jeles ünnepe mind a római katolikus, mid a görögkatolikus egyháznak és híveinek is és a karácsonyhoz kapcsolódik.

A karácsony előtti adventi időszakot áthatja a hit, a remény, az öröm (ami egyben Szűz Mária ünnepe is, aki megszülte a fiút, Jézust), a szeretet (Keresztelő Szent János: aki hirdette Jézus eljövetelét és készítette az utat az emberek szívéhez) ünnepe, ezekre emlékezünk a gyertyagyújtások alkalmával az adventi vasárnapokon. A hit, remény és szeretet lovagrendünk hitvallásához tartozik, melyet évszázadokon át ápolt a rend minden tagja, ezek ma is lovagrendünk értékei és küldetésünk része.

Lovagkeresztünk nem csak egyszerűen jelvény, négy szára a keresztény erényeket szimbolizálja: a tisztaságot, a mértékletességet, az igazságot és a bátorságot, nyolc hegye pedig a rend alapjait képező lelki tulajdonságokat, mint a lelki béke, a harag és a rosszakarat nélküli élet, a béketűrés csapások és szerencsétlenségek idején, az igazság szeretete, az irgalmasság, az őszinteség, a tisztaszívűség, az állhatatosság és a kitartás. Ezekre az erényekre ma is ebben a vírus által veszélyeztetett univerzumunkban igen nagy szükség van. A Bakonybéli Szent Mauricius Monostor Perjelét, Izsák atyát idézve „a mai időket nem kibírni kell, hanem megélni”mondotta a járványhelyzetről, a várakozásról, a túlélési stratégiákról és az adventről.

Ma ebben a nehéz helyzetben, amikor embertársaink százával betegszenek meg és távoznak el a földi létből, összefogásra és békére van szükségünk, a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend Magyar Nagyperjelsége ebben a szellemben kíván minden Dámájának és Lovagjának áldott adventi ünnepet, meghitt készülődést, kegyelemteljes karácsonyi ünnepeket és jó egészségben, sikerekben, eredményekben gazdag Boldog Új Évet.

Atavis et Armis!

Győr 2020. 11. 29.

Chev. Phd. Dr. Pellek Sándor KLJ
Nagyperjel

advent-02